Växtbaserad kost aktiverar gener som förhindrar sjukdom.

Epigenetik är ett forskningsfält som relativt nyligen tagit fart. Med epigenetik menas förändringar i genuttryck som inte orsakats av förändringar i själva DNA-sekvensen.

Epigenetiska förändringar sker under människans hela livstid som ett resultat av vårt normala åldrande, och livsstilsfaktorer.  En utgångspunkt är sökandet efter mediciner som ska kunna epigenetiskt reaktivera gener och visa versa.

Kanske behövs inte ens mediciner, kanske räcker det att ändra vår livsstil?

Nobelprisvinnaren Elizabeth Blackburn har funnit att en växtbaserad diet gjorde att över 500 gener ändrades på bara tre månader. Vegan-dieten visade sig aktivera gener som förhindrar sjukdom och inaktivera gener som orsakar bröstcancer, hjärt- kärlsjukdomar, prostatacancer samt andra sjukdomar.

Telomerer är som svansar på slutet av våra kromosomer som skyddar vårt genetiska material och gör det möjligt för våra celler att dela sig. Man kan tänka sig telomererna som plaständarna på ett par skosnören.

Längden på telomererna korrelerar väldigt nära med vår biologiska ålder, ju längre desto bättre/yngre.

Kort längd på telomererna associeras inte bara med biologisk ålder utan även med livsstilsrelaterade sjukdomar som hjärt- kärlsjukdomar, diabetes, benskörhet och förtida död.

Längden på telomererna kan influeras av miljöfaktorer som kost och andra livsstilsval.  Växtbaserad kost och en hälsosam livsstil visar sig kunna associeras med längre telomerlängd.

Oxidativ stress och kronisk inflammation kopplas till förkortning av telomererna,  och faktorer som t ex fetma, rökning, kronisk stress länkas till detta.

Det visar sig att aktiviteten hos gener som orsakar inflammation och skador på blodkärl minskar signifikant av en vegansk kost.

Genom att göra val som främjar hälsa kan längden på telomererna byggas upp igen.

Källa: Live for fruit

Study: Vegan Diet Causes More Than 500 Genes to Change in 3 Months

Bild: Holistic Ali instagram

Ali Ramadan DHMHS (@holisticali) • Foton och videoklipp på Instagramhttps://www.instagram.com/holisticali/?hl=sv

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *