Fem svenska forskare: Ät hälften så mycket kött och mer baljväxter

Den svenska genomsnittskosten innehåller för lite frukt och grönt, och för mycket kött. Produktion av animaliska livsmedel skapar betydligt högre klimatpåverkan än produktion av vegetabiliska livsmedel.

De fem forskarna föreslår att mål ska etableras för att minska köttkonsumtionen med hälften och att öka konsumtionen av svenska ärtor och bönor väsentligt.

Utan mycket drastiska klimatåtgärder är vi på väg mot en global katastrof enligt forskarna.

Forskning visar att den totala konsumtionen av animaliska livsmedel behöver minska väsentligt, både av miljö- och hälsoskäl.

Vi äter idag 70 procent mer kött än på 1960-talet och är del i ett ohälsosamt konsumtionsmönster där kostmönstren generellt kännetecknas av en låg konsumtion av frukt och grönsaker, men en hög konsumtion av läsk, salt och mättat fett.

Många sjukdomar skulle kunna undvikas genom bättre matvanor och ökad fysisk aktivitet.

Enligt kostvaneundersökningar äter ca 75% av Sveriges män och drygt 40% av landets kvinnor mer kött och charkprodukter än vad som rekommenderas, och endast en av fem äter tillräckligt frukt och grönt.

Livsmedelsverket uppmanar till minskad konsumtion av kött och charkprodukter och ökad konsumtion av fullkornsspannmål, baljväxter, frukt och grönsaker. I den nationella livsmedelsstrategin noteras också att mindre kött och mer vegetabilier är ett effektivt sätt att minska den negativa klimatpåverkan.

Det finns gott om faktabaserad kunskap om miljö- och hälsofördelar med en förändring till med baljväxter och mindre kött i vår kost.

Kunskapen finns, nu behövs handling, menar forskarna.

Källa: Dagens Nyheter, Debattartikel

https://www.dn.se/debatt/at-halften-sa-mycket-kott-och-mer-artor-och-bonor/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *